Sağlıklı Kilo Almak Neden Önemli ?
Sağlıklı şekilde alınmayan kilolara bağlı olarak aşırı yağlanma, çatlak oluşumu, bölgesel yağlanma, vücutta sarkmalar ve hoş olmayan bir vücut kompozisyonunun oluşması gibi birçok sorun gelişebilir. Zayıflık, beden kütle indeksine göre objektif olarak tespit edilebilir. Beden kütle indeksi, kilogram cinsindeki vücut kütlesinin boyun metre cinsinden karesine bölünmesi ile elde edilir.
Bu formülle elde edilen vücut kütle indeksi eğer 18,5 ve altında ise birey zayıf olarak değerlendirilir. Örnek vermek gerekirse 60 kg kütleye ve 1,80 m boy uzunluğuna sahip bir bireyin beden kütle indeksi 60/(1,85×185)=17.54 olarak bulunur ve bu değer 18,50’den küçük olduğundan birey zayıf olarak değerlendirilir.
Aşırı Zayıflığın Sağlık Üzerindeki Olumsuz Etkileri Nelerdir?
Tıpkı şişmanlık veya obezite gibi aşırı zayıflık da sağlık açısından istenmeyen bir durumdur. Zayıf bireylerde vitamin ve mineral eksiklikleri, anemi, bağışıklık sisteminin güçsüz olması gibi durumlarla çok daha yaygın olarak karşılaşılır. Bu nedenle her birey yaşına ve cinsiyetine uygun ideal kilosunda olmalı ve bunu korumaya özen göstermelidir. Zayıf bireyler için sağlıklı şekilde kilo almak için bu sürece başlanırken genel bir sağlık taramasının yapılması esastır. Bazı durumlarda zayıflık veya kilo alamama sorununun altında yatan bir sağlık problemi olabilir.